Avtentičnost

*** Avtentičnost ***

Papagaj Jaka

***

  Papagaj Jaka je cele dneve preživel pred svojim ogledalom in opazoval podobo v njem. Pisana pernata pojava ga je opazovala iz ogledala in posnemala vsak njegov gib … kot da bi bila nekakšna papiga.

    Jaka se v ogledalu seveda ni prepoznal in resnici na ljubo, tudi če bi se, bi hipoma vse zanikal. Ni hotel gledati samega sebe. Ob sebi je želel živo bitje. In bitje v ogledalu je bilo ravno to, kar je potreboval. Potreboval, da je lahko preganjal dolgčas, ki se je preteče oklepal njegove premajhne kletke. Očaran nad “prijateljevo” sposobnostjo brezhibnega posnemanja, je le s težavo odmaknil pogled stran od ogledala. Spominjal ga je na njega samega. Tudi sam je bil nagnjen k posnemanju, vendar bitju nasproti ni segel niti do kolen. Vsak večer, ko je njegov lastnik ugasnil luči, je papagajček stisnjen v kot zaprl svoje utrujene očke in odločen, da nekoč postane tako dober kot njegov prijatelj v ogledalu, sladko zaspal.

*** Avtentičnost ***

   Jakova zgodba nakazuje na ideale, ki jim v življenju pogosto povsem nezavedno in brez prave presoje sedimo. Opozarja nas da premislimo o svoji avtentičnosti in o naših vzornikih. Vprašajmo se, koga so starši, sorodniki ali vrstniki poveličevali in zaradi katerih lastnosti? Velika verjetnost je, da bomo v življenju zaradi njih pozabili na lastno avtentičnost.


Meditacija – Avtentičnost –

***

  Zaprtih oči se poglobimo vase. V svojo notranjost, v mir, v tišino. Počakamo, da se nam v mislih prikaže oseba, katere vrednote močno občudujemo. Povejmo mu, katere njegove lastnosti so nam pri srcu in ga prosimo naj nam pove, katere naše so pri srcu njemu. Povsem mogoče je, da bo bolj občudoval naše, kot svoje lastne. Zahvalimo se mu za spoznanje, ki nam ga je prinesel in vesolju za dobre lastnosti ki nam jih je namenilo.


 

   Biti drugačen, samosvoj, poseben je slabo. Zakaj? Tako so nas učili. Vsaj tiste, ki ne sprejemamo svoje avtentičnosti. Samovšečnost in zadovoljstvo ne prideta kot posledica doseženih idealov, pač pa s spremembo odnosa do samega sebe. Naštejmo naše dobre lastnosti. Če jih ne vidimo, vprašajmo po njih naše najbližje. Lahko v mislih med zgoraj opisano meditacijo.

*** Avtentičnost *


**

Share Button
Spremljajte nas na Facebook-u

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja