Čustvena zamrznjenost

Čustvena zamrznjenost

Betonko

***

   Bil je tam, odkar so pomnili najstarejši prebivalci Betongrada in vseh okoliških krajev. Ni se premaknil vse od takrat, ko mu je njegov človeški stvarnik pripravil prostor za bivanje in zabetoniral njegovo usodo. Naj ostane med nami … ni bilo čisto tako. Kadar nihče ni gledal, je zaživel svoje sanjsko življenje. Omehčal se je, zadihal, zasijal. Razgledoval se je okoli sebe in iskal bitja s katerimi bi se lahko družil. Imel je bujno domišljijo in v njej je lahko počel vse kar si je želel. Hodil je v gore, kolesaril, plaval, se družil s prijatelji in v prostem času pomagal v društvu za pomoč ljudem v stiski. Imel je hišo z bazenom in prekrasnim razgledom. Celo ženo je imel in otroke. Žal pa samo takrat, kadar nihče ni gledal. Bil je ljubeč in čustven, vendar tega ni smel nikomur pokazati. Pred drugimi je moral biti trd, močan in brezčuten, kakor se za dober beton spodobi. Čustvena zamrznjenost

   Pričakovanja okolice in svoje globoko ukoreninjene vedenjske vzorce je preprosto moral spoštovati, pa čeprav niso bila usklajena z njegovimi srčnimi željami. Ni mu bilo lahko. Tako rad bi se zjokal, a je že davno izjokal svojo zadnjo kapljico vode. Sočustvoval bi in ljubil, vendar v njem ni bilo nobene mehkobe več. Vsa čustva so bila zamrznjena, ali, kot se za beton spodobi, zabetonirana. Vse kar mu je ostalo so bile sanje in še te so bile, brez čustev bolj slaba tolažba. In tako se je pod bremeni, ki so značilna za trda betonska življenja, naš sivi prijatelj počasi pričel krušiti in pokati. Nastajale so globoke špranje, ki so naznanjale konec njegovega življenja. Življenja v tej fizični obliki.


Čustvena zamrznjenost


   Če se vas je zgodba dotaknila nakazuje na zamrznjeni del vaše celovitosti. Lahko gre za potlačen dogodek ali neprocesirano čustvo ki vas drži v šahu. Vprašajmo se, kje v telesu čutimo napetost, togost, zakrčenost? Spoznajmo del telesa, ki potrebuje našo pozornost. Zagotovimo mu jo.

   Betonko je bil žrtev pričakovanj drugih. Moral se je držati pravil, ki veljajo za to obliko bivanja. Premislimo, katera pravila vedenja oz. obnašanja vladajo nam? Katere oblike vedenja so za vas sprejemljive in katere ne? Vas omejujejo pri realizaciji vaših sanj? Poglejte jih iz distance. Razrahljale se bodo.

Čustvena zamrznjenost

   Vedenjski vzorci ki nas izgrajujejo, nas hkrati omejujejo. Prepoznavanje le teh nas od njih distancira in osvobaja. Zgodba nas opozarja, na posledice čustveno miselnih blokad in nas vabi, da si ogledamo kje so naše omejitve. Prisluhnimo jim in razmislimo, kako nam preprečujejo da bi živeli skladno z našimi srčnimi željami.

***

MEDITACIJA   

*** ČUSTVENA ZAMRZNJENOST ***

   V meditaciji se poglobimo vase. Začutimo neverbalni del nas samih. Prisluhnimo občutkom, ki živijo v nas in so posledica naših prepričanj. Ne sodimo, ne pripisujemo pomena, samo opazujemo. Zavedamo se: “To nisem jaz.” Zavest v kateri se vse to dogaja je naša prava in resnična narava. Ostanimo v tem stanju budne čuječne pozornosti dokler želimo oz. dokler se opazovani energetski vzorci ne razgradijo. Dovolimo da svetloba in čistost zapolnita naša polja. Pojavila se bo želja – vaša nova življenjska naravnanost. Sprejmimo darilo in se zahvalimo za preteklo življenjsko izkušnjo.

***Čustvena Zamrznjenost***

Share Button
Spremljajte nas na Facebook-u

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja